Computer Club Medical Systems

Publiek

Fotoclub en Beeldbewerking

Na de zomer van 2009 begon het opeens te kriebelen. De vakantiefoto's waren wel mooi, maar zou het nog mooier kunnen? Reden om te kijken of er een fotoclubje opgestart kon worden ... ergens.

Op de homepage van de Computerclub Medical Systems bleek al een tabje "Fotogroep" te zijn, maar de jaartallen bij de verslagen lieten zien dat er niet veel activiteit meer te bespeuren was. Op 24 november 2009 hebben een groep “verse” fotoliefhebbers een nieuwe start gemaakt.

Mont Sint Michel voor de Franse kust

Doelstellingen

Het hoofddoel van de fotogroep is Creatief zijn met de camera!

Als hier techniek bij komt is dit prima zolang het maar met voorbeelden wordt aangegeven waarom een andere sluitertijd / diafragma, of een andere parameter een betere foto had kunnen opleveren.

Vanuit een vliegtuig, de besneeuwde bergen van Ijsland

Wat we zoal op een avond doen

Als zo rond vijf uur iedereen is binnengedruppeld, kan het feest beginnen! Terwijl de voorzitter(!) voor ons koffie aan het zetten is, zijn wij al enthousiast bezig met het uitwisselen van ervaringen.

Leden van een fotogroep maken natuurlijk foto's, daarom is het logisch dat we veel tijd besteden aan het kijken naar foto's die anderen hebben gemaakt. Zou jij die foto ook zo gemaakt hebben? Waarom niet of waarom wel. Met positief kritiek (het moet wel gezellig blijven) proberen we elkaar op een hoger niveau te brengen.

Hoewel foto's kijken een belangrijk onderdeel is van de bijeenkomsten, komt het geregeld voor dat we van de agenda afwijken omdat er eerst wat informatie gedeeld moet worden.

Paardensport in Deurne

Workshops

Lightroom:
Wie heeft er nog nooit gehoord van Photoshop? Het is al bijna een werkwoord geworden: "fotoshoppen", of nog korten "shoppen"... Maar heb je ook wel eens van Lightroom gehoord? Dit is een software pakket dat speciaal voor fotografen is gemaakt met focus op workflow: Foto's importeren, een beetje bijwerken, printen en/of publiceren. Binnen de groep was al wat ervaring met het programma, maar niet voldoende. Om hen die het programma nog niet kenden een eindje op weg te helpen, heeft een van de leden zijn ervaringen middels een "inhouse" workshop een eindje op weg geholpen."waar moet je op letten" en "wat is een goede aanpak methode".

 

Kalibratie:
Ken je dit gevoel: "volgens mij was het gras bij de buren veel groener dan hier op deze foto!". Ja, jij hebt waarschijnlijk net als ik gewoon de monitor aangesloten op de pc en je neergelegd bij het welbekende Windows principe "what you see is what you get". Nou vergeet het maar! De workshop monitor kalibratie heeft erg overtuigend aangetoond dan dezelfde jpg op een niet gekalibreerd scherm er toch heel anders uitziet dan op een wel gekalibreerd scherm. Er zijn diverse (freeware) software pakketjes die de monitor instellingen flink kunnen verbeteren, maar het beste uit de monitor halen zal toch met een kalibratie-tool moeten.

Thema's

Aan het einde van de bijeenkomst komt er een rondje met de vraag, welk onderwerp we voor de volgende keer zullen kiezen.

Lichtprojectie op een straat

Zoals je ziet, keuzes genoeg.

Als er gelegenheid is gaan we erop uit om foto's op locatie te maken.

Ook enthousiast geworden? Kom dan beslist eens een keertje kijken!

Oude straat met fiets